RSS

Pages

dianaktirikan sebentar, ,

hye assalam semua! lama dah tak update..ayat pendahuluan biasa kan..hehe.. yelah, semenjak blog Cahaya Iman dapat adik baru Imperfect ni perhatian kurang diberikan. cett, bias!bias! yup!welll,,,,ngeee.. ala... blog tu untuk assignmen sebenarnya, so kena diutamakan buat masa ni. hurmmm..alhamdulillah, dah hampir 3 tahun blog Iman ni sudi menjadi tempatku melempias kata..haha.. ayat macam nak poyo jek.

cerita terbaru sekarang! dah nak exam woo..sem ni kene strugle tahap gaban sebab result sem lepas jatuh. hiyeah2!! keep fighting! berbekalkan semangat2 orang yang tersayang, i'm trying to keep fighting! dah laa, malas nak bebel panjang. ni buah tangan untuk korang semua. (^_^)

video

hayati video ni. dan semoga ketibaan TAHUN BARU 2012 memberikan sebuah KEBERKATAN kepada semua untuk meneruskan KEHIDUPAN yang FANA ini sebelum kita melangkah ke KEHIDUPAN yang BAQA' kelak. insya'ALLAH

kring3...

10 Best Answering Machine Messages 

 

10. My wife and I can't come to the phone right now, but if you'll leave your name and number, we'll get back to you as soon as we're finished.

9 . Hello, you are talking to a machine. I am capable of receiving messages. My owners do not need siding, windows or a tub, and their carpets are clean. They give to charity at the office and don't need their picture taken. If you're still with me, leave your name and home phone number and they will get back to you.

8 . This is not an answering machine - this is a telepathic thought-recording device. After the tone, think about your name, your number, and your reason for calling.... and I'll think about returning your call.

7 . Hi! John's answering machine is broken. This is his refrigerator. Please speak very slowly, and I'll stick your message to myself with one of these magnets.

6 . Hi. This is John: If you are the phone company, I already sent the money. If you are my parents, please send money. If you are my bank, you didn't lend me enough money. If you are my friends, you owe me money. If you are a female, don't worry, I have LOTS of money.

5 . A is for academics, B is for beer. One of those reasons is why we're not here. So, leave a message.

4 . Hello! If you leave a message, I'll call you soon. If you leave a"sexy" message, I'll call sooner.

3 . Hi. Now YOU say something.

2 . Hi. I'm probably home, I'm just avoiding someone I don't like. Leave me a message, and if I don't call back, it's you.

And the Number 1 Actual Answering Machine Message Recorded and Verified by The World Famous International Institute of Answering Machine Messages.

1 . Hello, you've reached Jim and Sonya. We can't pick up the phone right now, because we're doing something we really enjoy. Sonya likes doing it up and down, and I like doing it left to right... real slowly. So leave a message, and when we're done brushing our teeth, we'll call you back.


banyak lagi kisah menarik di sini yOo!  jom terjah!

yueeewwww....

Debu VS Sarang Labah- labah

ASSALAMUALAIKUM kekawan. . . salam Satu Malaysia . . . salam Syawal . . . salam Kemaafan. . .
MyEm0.Com

Ber'kuno' dah tak update blog ni. wuuuuuu....Ke'sori'an yer...ngeeee~~~~
Aku harap tak terlambat lagi nak wish kat semua bloggers n readers; SELAMAT HARI RAYA DAN MAAF ZAHIR & BATIN...(ucapan standard laa kan...)

jSalah silap Iman mintak ampun dan halalkan segala perkongsian dari sumber-sumber yang Iman ambil yer....

-
-
-
hurmm, sebenarnya tak ada idea pun nak jot down apa2 yang informative,
masih freeze lagi setelah frozenkan blog ni hampir 6 bulan
hushhhhh.... sebab tu lah kalau nak buat sesuatu kena konsisten beb! ngeh2
bukan tak ada masa nak update, cuma aku kat rumah 'berokband' ada lah, broadband tunggu akak aku balik jer boleh on9. (tu pon kalau rajin...;p)
-
-
-
haaa, mai daaaaaaaaa....
aku baru teringat something yang nak sharing is caring dengan korang..
jeng3...


pasal DEMAM 'K-POP' satu dunia yang aku perasan dah lama dah ( korang mesti lagi perasan kannnn.....)
sejak adik bongsu aku yang gedik tu mula beli majalah e-pop tahun lepas kot
( p/s: memory is charging...ngeee~)
 -
-
-
 Balik pada kisah K-pop, bukan main lagi aku tengok semua orang tak kira bangsalah especially kat Malaysia ni la kan 'gila fanatik' kat dorang
hurmmm, aku tanya lah adik aku ;

aku: awat hang giiiillaaaaaa sangat kat Ji hOo, kim bum, jing hsyuk, n "ginseng" bagai...?
adik aku: ala, samalah macam ko minat Siti nurhalizah ko tu...
aku: aiseyh, dak ni kang...aku beli cd cetak rompak,ko original..mana sama..opssss..kantoi sudaa..ngeee

...
..
..
.
dan perbualan kami berteruuuuuuuuuuusan sampai lah adik aku bagi eviden yang kukuh untuk mempertahankan k-pop kesayangan ramai tu yang aku akui jugak ada betulnya. 

ce teke.... ce teke...jeng3

^
^


GUYS,,,NI LAH ANTARA GROUP 'FEBERET', SMUE BERSTYLE N CUTE KAN...
haa.. specialnya aura K-pop ni media dorang taw
kebanyakan cerita-cerita yang didedahkan jarang sekali yang boleh menjatuhkan artis mereka, malahan menjaga reputasi 'periuk mee wantan' mereka...
yelahh beb,
 reality show dorang sangat menghiburkan dan bereducated  bukan yang nampak dumb or silly...
setakat yang aku ada tonton laa, mereka ada kaitkan dengan fenomena2 Sains dengan apa yang mereka perlu lakukan dalam show tu..
boleh dikatakan seperti bereksperimentasikan idola-idola kesayangan ramai satu dunia tu
tambah2 pula mereka ada rupa, comel, berbakat dalam tarian dan nyanyian...
mana tak terpukaunya kita semua kan kekawan...
-
-
-
-

Semua tu sebenarnya bukan alasan untuk kita mudah lupa diri kan. Artis tu buat kerja mereka masing- masing, kerja kita perlu ke fanatik sampai mengagung-agungkan selain daripada Allah???itulah persoalannya...
Aku selalu marah adik aku bila aku dapat tahu dia nak beli k-pop tu. Dalam tu kalau kekawan pernah baca ataupun kekawan juga peminat setia k-pop tu mesti lagi tahu kan, semua tentang kehidupan peribadi artis tu selain gambar2 comel yang dipamerkan. Ha, normal lah kita ada naluri nak tahu cerita orang yang kita minatkan. Accepted! 
Cuma satu jer, FANATIK...OBSESSI... apa tu?? Kekawan, jangan sampai kita sendiri tak tahu yang kita sebenarnya dah lupa diri. Nauzubillahiminzalik. . .kesannya kita mungkin tak nampak sekarang, seronok...seronok...dan seronok....... sedar tak Malaikat Ratib dan Atid sedang mencatat segala amalan pahala dan dosa kita setiap saat. (termasuklah aku sekarang ni....) 

..................................................
................................
...................
............
......
..
.

kita selalu alpa 
yang Allah sentiasa Memerhatikan kita
tapi, bila kita tahu dan memang tahu
yang Allah Maha Melihat lagi Maha Mengetahui
Kita tetap juga melakukan perkara di landasan yang tidak betul
Siapa yang kita nak jadi???
Apa yang kita dapat???
Padahal kita tahu yang azab Allah amat pedih...masya Allah
Padahal kita tahu yang syurga Allah amatlah indah tak terperi...subhanallah
Apa yang kita buat???
Apa yang kita usahakan???
Terleka?Terbuai?...
Tepuk Dada Tanya Iman... jangan tanya SELERA
Rasulullah s.a.w.  tidak lupakan kita semua
Baginda pergi meninggalkan kita semua Al-Quran dan As-sunnah
Kekawan...
Jangan campakkannya ya...
Kita dah tak ada apa-apa lagi...
buat santapan IMAN selain Al-Quran dan As-Sunnah...
Insya'Allah...
Jangan kekawan lupa...
Allah tak pernah tinggalkan kita, kita yang seringkali menjauhkan diri kepada -Nya
betapa kejamnya kita, 
Berapa yang kita bayar untuk semua nikmat???
cukuplah dengan sebuah kesyukuran...Alhamdulillah
...dan
Kita pun tahu dan takkan pernah lupa
yang Allah juga Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.
 _CINTAI MAHA MENCINTAI_

  
Allah memerintahkan kita supaya sentiasa mengingatnya dalam keadaan apapun juga, sebagaimana firmannya yang bermaksud:  

“ (iaitu) Orang yang menyebut dan mengingat Allah semasa ia berdiri, duduk dan semasa mereka berbaring mengiring dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata), “Wahai Tuhan kami ! tidaklah Engkau menjadikan kesemua ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.” (Q.s. Almunafiqun : 9)



 





SALAM UKHUWAH...

masanya akan T I B A . . . .

assalamualaikum....
salam perpaduan..salam Satu Malaysia..Malaysia Satu..!kihkih..
hurmmm...entry aku kali ini nak share pasal exam lagi
ngeh3..;p. . . almaklumlah..inilah salah satu cara aku nak ingat... 
p/s: terimalah aku seadanya..mood: jiwangsssss..hihihi
 . 
.
.
.

Pendidikan Khas di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan untuk melahirkan insan yang berkemahiran, berhaluan, berupaya, beriman, berdikari, mampu merancang dan menguruskan kehidupan serta menyedari potensi diri sendiri sebagai seorang individu dan ahli masyarakat yang seimbang dan produktif selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.


Kejayaan orang-orang istimewa

Setiap orang mempunyai impian dan cita-cita tersendiri. Jika diberi peluang pastinya mereka dapat meneroka dan memperkembangkan minat masing-masing. Dengan minat yang ada, sudah tentunya ia akan membuahkan hasil dan menampakkan kejayaan. Ini sudah pastinya meningkatkan motivasi dan kepercayaan diri dalam diri individu.

Mungkin anda sebagai ibu bapa mempunyai impian melihat anak –anak anda menjadi pilot, doktor, peguam dan menjawat jawatan yang tinggi. Persoalannya apakah jawatan tersebut sesuai dengan kemampuan anak anda yang mempunyai sifat-sifat yang terbatas? Namun begitu, anda seharusnya tidak berputus asa kerana meskipun mereka dilahirkan dengan keadaan yang tidak sempurna, mereka masih dapat mengecap nikmat kehidupan dengan gembiranya. Apa yang penting, kepuasan dalam bidang yang diceburi mengikut minat masing-masing meskipun golongan istimewa mempunyai kebolehan yang terbatas, ibu bapa seharusnya memberi kepercayaan dan galakan kepada mereka dalam apa jua bidang yang mereka ceburi. Dengan pendidikan dan latihan yang sepatutnya, orang-orang istimewa mampu beroleh kejayaan. Sejarah telah membuktikan, golongan istimewa juga mampu melakukan tugas seperti orang lain malah kadangkala lebih baik lagi!



Nothing in his childhood suggested any vestige of genius. 
Just the opposite, there was reason to believe young Albert was slow! 
Even at the age of nine, he lacked the ability to speak fluently. 
His parents suspected that maybe he was less than normal since he required extra time to compose answers to questions posed to him.
His teacher remarked to his father that it does not matter in which profession he would choose, 
he would never succeed... 

 Leonardo da Vinci

 Thomas Alva Edison


Apa Dia Pendidikan Khas ?
……… Pengajaran yang bercorak individu direka untuk memenuhi keperluan-keperluan pendidikan yang berkaitan dengan murid-murid kurang upaya. Pendidikan Khas yang menyediakan peluang-peluang pembelajaran yang tidak disediakan dalam kurikulum yang baku atau biasa atau perkhidmatan-perkhidmatan sekolah biasa “.


PROGRAM PENDIDIKAN KHAS
Program pendidikan khas di Malaysia dilaksanakan melalui:-
  • Sekolah Khas
  • Progam pendidikan Khas Integrasi (pengasingan/inklusif)
  • Pemulihan Khas
  • Program Disleksia
  • Pendidikan Vokasional sekolah khas/integrasi(teknik/Vokasional) 
  •  
  • Kepentingan pendidikan khas juga jelas dinyatakan dalam Laporan Jawatankuasa Kabinet yang mengkaji
    Perlaksanaan Dasar Pelajaran 1979 melalui Perakuan 169 di mana ia merupakan
    Prosiding Seminar Penyelidikan Siswazah UKM 53 permulaan yang membawa penekanan dan tumpuan yang lebih jelas kepada perkembangan Pendidikan Khas di Malaysia iaitu:  “Dengan adanya kesedaran bahawa kerajaan seharusnya bertanggungjawab terhadap pendidikan kanak-kanak cacat, adalah diperakukan kerajaan hendaklah mengambilalih sepenuhnya tanggungjawab pendidikan itu dari pihak persatuan yang mengendalikannya pada masa ini” (Perakuan 169:264). 
  • Hasil daripada laporan tersebut, pihak KPM telah menubuhkan beberapa buah sekolah Pendidikan Khas untuk kanak-kanak berkeperluan khas dan memperbanyakkan program integrasi di sekolah-sekolah biasa. Kementerian telah menjalankan beberapa usaha untuk meningkatkan perkhidmatan pendidikan untuk
    kanak-kanak berkeperluan khas bukan sahaja dari segi kuantiti tetapi dari segi kualiti (KPM, 2001).
  • Bahagian Pendidikan Khas (BPK) ditubuhkan pada 1 Oktober 1995 di mana ia bertanggungjawab untuk merancang dan mengurus semua sekolah pendidikan khas rendah dan menengah serta menyelaras semua Program Pendidikan Khas Integrasi. Selain dari itu BPK juga menyelaras dan menilai dasar-dasar dan peraturan dari segi peluang pendidikan yang seimbang, khidmat bantu dan sokongan bagi murid berkeperluan khas dan dasar pendidikan vokasional pendidikan khas. Program Sekolah Pendidikan Khas ditadbir sepenuhnya oleh Bahagian Pendidikan Khas,manakala Program Pendidikan Khas Integrasi dan Program Pemulihan Khas ditadbirkan sepenuhnya oleh Jabatan Pelajaran Negeri. 
  • Program Pendidikan Khas Integrasi Teknik dan Vokasional pula ditadbirkan oleh Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional. Bahagian Pendidikan Khas juga bertanggungjawab terhadap perkara-perkara yang berkaitan dengan dasar dan pengisiannya (Bahagian Pendidikan Khas, 2008). 
  • Program Integrasi ini adalah satu program yang bertujuan untuk memberi pendidikan kepada murid berkeperluan khas serta membolehkan mereka menikmati alam persekolahan yang sama dengan pelajar arus perdana. Menurut Kementerian Pelajaran Malaysia (2008), kanak-kanak bermasalah pembelajaran di kenalpasti dan disahkan oleh pakar perubatan mengalami kecacatan yang mengganggu proses pembelajaran.
  • sumber :http://ppdlms.edu.my/pk/





  • STRATEGI PERLAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN INKLUSIF ( ~_ ~ ) 
  •  
  •  
  •  
  • Pada peringkat permulaan Pendidikan Inklusif dijalankan secara ‘Partikal Integration’ sahaja. Perlaksanaan yang dijalankan secara berperingkat ini bertujuan bagi memudahkan pihak pentadbiran mengenal pasti guru-guru kelas normal yang sesuai dan inovatif sebagai guru integrasi. Pilihan yang tepat ini sangat penting dalam menjayakan Program Pendidikan Inklusif. Pada tahun 2006 sebagai tahun permulaan, Program Pendidikan Inklusif ini dijalankan secara ‘Partikal Inclusion’

  • Berikut disenaraikan langkah-langkah yang telah dijalankan dalam perlaksanaan Pendidikan Inklusif di sekolah ini.
  1. Mengadakan sesi perbincangan dengan pihak pentadbir dan guru-guru kelas normal yang akan terlibat dengan  perlaksanaan Program Pendidikan Inklusif.
  1. Mengumpul, menganalisis data dan maklumat murid-murid Khas yang akan mengikuti Program Pendidikan Inklusif.
  1. Mengadakan sesi suai kenal di antara Kanak-kanak khas dan kanak-kanak normal.
  1. Menyediakan kemudahan bagi memenuhi keperluan fizikal kanak-kanak khas dalam bilik darjah biasa.
  1. Meninjau sejauh mana kemahiran yang telah diajar di kelas normal.
  1. Guru Pendidikan Khas menyusun strategi pengajaran dan pembelajaran yang bersesuaian dengan keperluan kanak-kanak khas ini.
  1. Menyediakan alat bantu mengajar mengikut keperluan kanak-kanak khas.
  1. Kanak-kanak khas ini ditempatkan dalam kumpulan kanak-kanak normal semasa mengikuti sesi P&P di dalam kelas normal.
  1. Menjalani P&P mengikut jadual yang telah ditetapkan.
  1. Penilaian keberkesanan Program Pendidikan Inklusif dijalankan secara berperingkat-peringkat.


sekian. . .


    demam mOrfO . . .

    assalam. . salam ukhuwah...salam pena wa kertas...hehehe(almaklumlah...exam fever)ngeh3...

    MOTIF AKU : SHARING. . . 
    TITTLE  : PENGGUNAAN KATA HUBUNG
    SUMBER : BUKU PEMBENTUKAN KATA DALAM BAHASA MELAYU OLEH TUAN HAJI AHMAD KHAIR MOHD NOR (our beloved lecturer of Morfologi Bahasa Melayu...(~_~)

    ............................................................................
    .............................................................
    .....................................................
    ........................................
    ............................
    .................
    .........
    ......
    ....
    ..
    .
    CoOL
     
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ BEGINS!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


    Dalam penggunaan kata hubung, terdapat beberapa kesalahan yang sering dilakukan. 

    1. jika sekiranya/ kalau sekiranya/ agar supaya 
    SALAH sebab kedua- duanya mendukung makna yang sama. Oleh itu, pilihlah satu sahaja.
    2. Kata bila sebagai kata tanya digunakan sebagai kata hubung. Kata hubung yang tepat ialah apabila

    3. Frasa tanya yang mana atau seperti mana dijadikan sebagai kata hubung relatif yang.

    4. Kata sebab sebagai kata nama dijadikan kata hubung yang sepadan dengan kerana. Jika hendak dijadikan kata hubung sebab perlu disertai kata sendi oleh lalu menjadi oleh sebab.
    Disebabkan kata kerana memang kata hubung, maka kerana tidak boleh digabungkan dengan oleh untuk membentuk oleh kerana.

    5. Penggunaan ini kerana timbul sebagai akibat pengaruh bahasa Inggeris. (motif? salah tau guna ini kerana). Contoh ayat : Ini kerana negara kita akan mencapai status negara maju pada 2020.
    hujah: kerana sebagai kata hubung dalam ayat contoh tidak menggabungkan dua klausa, sebaliknya menggabungkan kata dengan klausa. Ayat tersebut dapat dibaiki dengan menggunakan Hal ini demikian kerana
    p/s : tak paham jugak huh...xdapek den nak nOlong..~~heheehe

    . . . . . .NEXT . . . . . .
     
    6.  Kata hubung justeru  digabungkan dengan itu lalu membentuk justeru itu kerana menganggap justeru itu bermaksud oleh itu. Kata justeru mendukung makna "malahan" atau bahkan".
    Oleh itu, tidak tepatlah penggunaan justeru itu kerana tidak wujud bentuk malahan itu atau bahkan itu. Selain itu, justeru tidak boleh berada di awal ayat.

    7. Kata sehubungan itu juga salah dari segi penggunaan kata hubung. Kata sehubungan terdiri daripada imbuhan se- yang membawa makna "sama", dan kata hubungan yang mendukung makna "kaitan, pertalian".
    Oleh sebab kata dengan tidak terangkum dalam maksud hubungan, maka kata dengan harus ada bagi menjadikan ayat itu gramatis. Sehubungan dengan itu . . . sehubungan itu. . . .


    AKHIR KATA DARI  I M A N  :

    Selamat Menghadapi Peperiksaan . . . 
    kepada kekawan yang nak jawab paper morfo esOk aku doakan korang semua TENANG. .
    dun GELABAH2 . . dun COPY2 . . dun 'TEH2' . . 
    kang kene 'tangkap' wat nayaaa aja~~~
    ingat2!!
    setiap masa . . . bismillah . . .
    SEMOGA ILMU KITA SEMUA DIBERKATI ALLAH TA'ALA. . .
    insya'Allah . . Amen~~~
    P.S : mujur... Alhamdulillah aku tengok wall recent pOst FB status member aku..hurmmm..ade ke aku ingat paper pagi,,haru jek dtg slh waktu...kuikuikui
    P.P.S : haa..xmaO lupe2 ag salah bawa slip exam..*mcm sem lepas* 


    MASA TIDAK MENUNGGU SESIAPA . . .

    Assalam... salam muhibbah semua!!wee~~~
    alhamdulillah... setelah sekian lama aku menyepi..ececehhh..ayat nak ceret seyh...hihihi(~_~)V
    hurmmm...entry terulung bg semester ini (kihkihkih...ketawe dlm ati)...

    aku nak share pasal Masa..
    almaklumlah.. waktu demam exam kan..fenomena biasa lah stay up n overnite bla bla bla bla...
    hurmmm..(asyik mngeluh jek..astagfirullah...)
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    aku tertarik untuk sharing is caring is loving is helping (ngeh3) ngan korang semua..
    cecite3...camnilah...
    Bismillah. . .

    -
    -
    -
    -
    Cuba kOrang tengOk jam . . Perhatikan, ia sentiasa bergerak kan. (sambil angguk)  

    haa.. see... Jika ia terhenti kerana kehabisan bateri atau kerana anda menghentikannya, jam- jam yang lain tetap bergerak. Semua ini mengarah kepada satu kesedaran yang amat penting, iaitu MASA TIDAK MENUNGGU SESIAPA. Yup...i nOe,,semua orang tahu hakikat ini..(cewah..)ehemmm...

    Tapi!!!
    "Kadang- kala kita melakukan perkara- perkara yang memberi gambaran seolah- olah masa menunggu kita. Seolah- olah masa berhenti sementara bagi membolehkan kita melakukan perkara- perkara tersebut. Apakah perkara yang saya maksudkan ini? Berikut saya kemukakan beberapa contoh: "
    (p/s:  bak kata penulis buku Terapi Duka oleh Dr. Aidh Al Qarni)
    (~_~) menyambung tidur selepas solat Subuh pada hari cuti. 
    p/s: bukan ikut cuti jek, kekadang ada kuliah pun sempat lagi sambung tidur. Astaghfirullah...
    (~_~) Menonton orang lain bersukan seperti menonton perlawanan bola sepak, hoki, dsb.
    p/s : yup..betul2..tengok sahaja kat diri sendiri n family kita kan..ermmm..
    (~_~) Beriktikaf di hadapan kaca televisyen, purata antara 1- 3 jam sehari.
    p/s: kalau bukan kat TV pun macam aku ni lappy laa..hisy..
    (~_~) Keluar makan bersama rakan- rakan dengan tempoh yang lama, purata antara 1 hinggan 2 jam.
    p/s : "saya seorang yang pantang diajak keluar makan..(~_~)V pissss!hehehe...ish3


    motif di atas : PEMBAZIRAN!!
      pembaziran, sama ada melibatkan masa, wang, kesihatan, pemikiran dan perbuatan adalah suatu tindakan yang tidak sepatutnya menjadi ciri- ciri seorang Muslim/Muslimah.
    " Sesungguhnya orang- orang yang boros itu adalah saudara- saudara syaitan
    (Al- Israa' : 27)

    bukanlah maksudnya kita semua tak boleh buat seperti contoh2 kat atas tu. Kalau nak tidur lebih untuk merehatkan minda, masa tengah jiwa kacau ke waktu2 cuti, boleh saja yOb. . tapi tidurlah waktu SIANG bukan waktu PAGI k..
    sebab??
     Waktu pagi adalah saat yang penuh keberkatan untuk kita lakukan aktiviti yang bermanfaat. Rasulullah SAW pernah berdoa yang bermaksud:
    "Ya ALLAH! Berkatilah umat aku pada pagi hari."
    (HR. Abu Daud)
    Adapun waktu siang, maka Rasulullah SAW berpesan :
    "Tidurlah (sebentar) pada siang hari kerana sesungguhnya syaitan- syaitan tidak tidur pada siang hari."
    (HR. Abu Nu'aim)
    Ada pun sukan, maka Islam menganjurkan kita untuk bersukan demi kekuatan dan kesihatan. Berkenaan kekuatan, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :
    "Seorang Mukmin yang kuat lebih baik dan dicintai oleh Allah berbanding Mukmin yang lemah"
     p/s: kalau kOrang tak aktif sukan sekalipun, paling koman korang mesti pernah join merentas desa an an an . .
    p.p.s : yang aku hairan bin sedih gak la kan..apa sebab kebanyakan dari kita ni kan (termasuk aku) kalau merentas desa dulu, macam pergi jalan- jalan kat mall .. betul tak? 
    p.p.p.s : hurmm.. itulah semangat yang kita ada kan.. nampak benO laa sia-sia..y not we just run at least slow jOg..yup, memang kita akan sampai juga ke penamat walaupun jalan kaki...n memang kita bukanlah JUARA bila kat garisan penamat. Hakikatnya itulah bezanya orang yang kuat n orang yang lemah (mentality)..bila nak BERUBAH???


    haaa....beza pula kalau kita tengOk game kan..orang lain pula yang main. bukan main beria- ia lagi. perghh... khusyuk! kalau gOl sebiji fulamak boleh pecah bumbung seyh...sedar tak kita semua yang kita dah serahkan jiwa dan raga, termasuklah masa kita, kepada perkara- perkara tersebut. Bukan pasal game jek. TontOn TV ke, wayang ke. Yup! kita enjoy kan. Happy!! Sebagai Muslim/ Muslimah.. Apa yang kita dah lakukan kepada agama ISLAM? Apa dakwah yang kita sebarkan? cecube kita letakkan semangat ataupun bak kata omputih ENERGY kita sorak2 tu untuk berdakwah. Banyak alasan yang kita bagi bukan?(merujuk kepada diri aku sendiri...). Contohnya; kalau kita tegur orang, orang akan cakap balik kat kita  macam kO tu baguih sgt beb, n bla bla bla . . dsb. betul tak? (kekadang kita pun jadi insan yang ditegur)..
    p/s: Terima kasih bebanyak kat kekawan yang selalu tegur aku (bkn say hye bile jumpa taw . . ngeh3) tegur apa aku pakai ke, apa aku ckp yang tak elok ke..dsb. Daripada kena puji, aku suka orang tegur kesalahan aku!sayang kOrang!!

    Kita tak banyak MASA lagi. KIAMAT SUDAH DEKAT? yup.. itu Fitrah. Masa berlalu, kita sambut ulangtahun kelahiran bila tiba tarikhnya bukan, TAPI pernah tak kita MUHASABAH diri kita sepanjang kita lalui kehidupan kita sehingga HARI INI. Alhamdulillah.. Kita dapat jalani HARI INI. Masihkah ada ESOK untuk kita BERTAUBAT? Tak Pasti... Apatah lagi seminggu, sebulan, setahun, sepuluh tahun. . Siapa boleh gerenti derrr kita hidup lagi??? Bila lagi nak berubah??
    -
    -
    -
    -

    sekadar perkOngsian Cadangan nak Manfaatkan masa kita : 
    Memberi perhatian kepada hal ehwal ibu bapa
    "Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibu bapa." 
    (HR. At- Tarmizi) 
    .
    .
    .
    Sedekahkan Masa
     Allah berfirman yang bermaksud: 
    "Bandingan (derma) orang- orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap- tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi Meliputi ilmu pengetahuan-Nya."
    (Al- Baqarah : 261)
    .
    ..
    see . . tak faham? HAYATILAH maksudnya. . . satu Peringatan untuk kita semua.
    Rugi ke kita bagi RM 1 kat orang lain (contoh); padahal kita banyak berlabur untuk shopping la, mam KFC, MCD, Pizza laa..pi holiday laa..(aku tak kata benda ni salah taw..ngeh3.. contoh jek)
    maksud yang aku nak sampaikan kat sini is . . 
    JANGAN BERKIRA- KIRA UNTUK PERKARA KEBAJIKAN. . 
    lain perkataan : lainlah kalau kita tak tahu mana satu kebajikan n mana satu kemungkaran kan... 
    haa..Salute kat geng2 aku laa..deme ni time cuti banyak join program
    itulah salah satu contohnya sedekahkan masa untuk bantu orang lain
    menyenangkan orang lain... tak rugi apa2, dapat tambah pengalaman lagi ada lah..
    mahal tu pengalaman kan. 
    jOm planning apa yang kita nak buat waktu cuti nanti
    BUKAN GANTI TIDUR !!!
    .
    .
    .
    Jangan Berasa Lemah dan Duka!
     .
    .
    .
    Amalan Yang Meransang Kekuatan : Zikrullah
    ... dan banyak lagi...

    fuhh..panjang lebO.. ambik kO..berkepuk tak keluar entry baru. jenuh laa kome nak bacenye yer...ateyyhh..
    cuma...
    --
    -
    -
    -
    aku nak kita semua sama- sama dapat kesedaran n laksanakan anjakan paradigma dalam diri kita masing- masing. jOm2.. Bagi diri aku sendiri pun banyak benda yang terkena kat batang hidung sendiri tau, tu la.. tapi SAMPAI BILA? SAMPAI BILA? SAMPAI BILA?
    Fikir- fikirkanlah! Renung- renungkanlah!
    AKHIR KATA; kelak bila ditakdirkan kita berperang, kita sendiri yang berada di barisan hadapan sekali. INSYA'ALLAH. 
    MATI itu PASTI . . . 
    HIDUP pula?
    INSYA'ALLAH

    salam Perjuangan dari IMAN;