RSS

Pages

MASA TIDAK MENUNGGU SESIAPA . . .

Assalam... salam muhibbah semua!!wee~~~
alhamdulillah... setelah sekian lama aku menyepi..ececehhh..ayat nak ceret seyh...hihihi(~_~)V
hurmmm...entry terulung bg semester ini (kihkihkih...ketawe dlm ati)...

aku nak share pasal Masa..
almaklumlah.. waktu demam exam kan..fenomena biasa lah stay up n overnite bla bla bla bla...
hurmmm..(asyik mngeluh jek..astagfirullah...)
-
-
-
-
-
-
-
aku tertarik untuk sharing is caring is loving is helping (ngeh3) ngan korang semua..
cecite3...camnilah...
Bismillah. . .

-
-
-
-
Cuba kOrang tengOk jam . . Perhatikan, ia sentiasa bergerak kan. (sambil angguk)  

haa.. see... Jika ia terhenti kerana kehabisan bateri atau kerana anda menghentikannya, jam- jam yang lain tetap bergerak. Semua ini mengarah kepada satu kesedaran yang amat penting, iaitu MASA TIDAK MENUNGGU SESIAPA. Yup...i nOe,,semua orang tahu hakikat ini..(cewah..)ehemmm...

Tapi!!!
"Kadang- kala kita melakukan perkara- perkara yang memberi gambaran seolah- olah masa menunggu kita. Seolah- olah masa berhenti sementara bagi membolehkan kita melakukan perkara- perkara tersebut. Apakah perkara yang saya maksudkan ini? Berikut saya kemukakan beberapa contoh: "
(p/s:  bak kata penulis buku Terapi Duka oleh Dr. Aidh Al Qarni)
(~_~) menyambung tidur selepas solat Subuh pada hari cuti. 
p/s: bukan ikut cuti jek, kekadang ada kuliah pun sempat lagi sambung tidur. Astaghfirullah...
(~_~) Menonton orang lain bersukan seperti menonton perlawanan bola sepak, hoki, dsb.
p/s : yup..betul2..tengok sahaja kat diri sendiri n family kita kan..ermmm..
(~_~) Beriktikaf di hadapan kaca televisyen, purata antara 1- 3 jam sehari.
p/s: kalau bukan kat TV pun macam aku ni lappy laa..hisy..
(~_~) Keluar makan bersama rakan- rakan dengan tempoh yang lama, purata antara 1 hinggan 2 jam.
p/s : "saya seorang yang pantang diajak keluar makan..(~_~)V pissss!hehehe...ish3


motif di atas : PEMBAZIRAN!!
  pembaziran, sama ada melibatkan masa, wang, kesihatan, pemikiran dan perbuatan adalah suatu tindakan yang tidak sepatutnya menjadi ciri- ciri seorang Muslim/Muslimah.
" Sesungguhnya orang- orang yang boros itu adalah saudara- saudara syaitan
(Al- Israa' : 27)

bukanlah maksudnya kita semua tak boleh buat seperti contoh2 kat atas tu. Kalau nak tidur lebih untuk merehatkan minda, masa tengah jiwa kacau ke waktu2 cuti, boleh saja yOb. . tapi tidurlah waktu SIANG bukan waktu PAGI k..
sebab??
 Waktu pagi adalah saat yang penuh keberkatan untuk kita lakukan aktiviti yang bermanfaat. Rasulullah SAW pernah berdoa yang bermaksud:
"Ya ALLAH! Berkatilah umat aku pada pagi hari."
(HR. Abu Daud)
Adapun waktu siang, maka Rasulullah SAW berpesan :
"Tidurlah (sebentar) pada siang hari kerana sesungguhnya syaitan- syaitan tidak tidur pada siang hari."
(HR. Abu Nu'aim)
Ada pun sukan, maka Islam menganjurkan kita untuk bersukan demi kekuatan dan kesihatan. Berkenaan kekuatan, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :
"Seorang Mukmin yang kuat lebih baik dan dicintai oleh Allah berbanding Mukmin yang lemah"
 p/s: kalau kOrang tak aktif sukan sekalipun, paling koman korang mesti pernah join merentas desa an an an . .
p.p.s : yang aku hairan bin sedih gak la kan..apa sebab kebanyakan dari kita ni kan (termasuk aku) kalau merentas desa dulu, macam pergi jalan- jalan kat mall .. betul tak? 
p.p.p.s : hurmm.. itulah semangat yang kita ada kan.. nampak benO laa sia-sia..y not we just run at least slow jOg..yup, memang kita akan sampai juga ke penamat walaupun jalan kaki...n memang kita bukanlah JUARA bila kat garisan penamat. Hakikatnya itulah bezanya orang yang kuat n orang yang lemah (mentality)..bila nak BERUBAH???


haaa....beza pula kalau kita tengOk game kan..orang lain pula yang main. bukan main beria- ia lagi. perghh... khusyuk! kalau gOl sebiji fulamak boleh pecah bumbung seyh...sedar tak kita semua yang kita dah serahkan jiwa dan raga, termasuklah masa kita, kepada perkara- perkara tersebut. Bukan pasal game jek. TontOn TV ke, wayang ke. Yup! kita enjoy kan. Happy!! Sebagai Muslim/ Muslimah.. Apa yang kita dah lakukan kepada agama ISLAM? Apa dakwah yang kita sebarkan? cecube kita letakkan semangat ataupun bak kata omputih ENERGY kita sorak2 tu untuk berdakwah. Banyak alasan yang kita bagi bukan?(merujuk kepada diri aku sendiri...). Contohnya; kalau kita tegur orang, orang akan cakap balik kat kita  macam kO tu baguih sgt beb, n bla bla bla . . dsb. betul tak? (kekadang kita pun jadi insan yang ditegur)..
p/s: Terima kasih bebanyak kat kekawan yang selalu tegur aku (bkn say hye bile jumpa taw . . ngeh3) tegur apa aku pakai ke, apa aku ckp yang tak elok ke..dsb. Daripada kena puji, aku suka orang tegur kesalahan aku!sayang kOrang!!

Kita tak banyak MASA lagi. KIAMAT SUDAH DEKAT? yup.. itu Fitrah. Masa berlalu, kita sambut ulangtahun kelahiran bila tiba tarikhnya bukan, TAPI pernah tak kita MUHASABAH diri kita sepanjang kita lalui kehidupan kita sehingga HARI INI. Alhamdulillah.. Kita dapat jalani HARI INI. Masihkah ada ESOK untuk kita BERTAUBAT? Tak Pasti... Apatah lagi seminggu, sebulan, setahun, sepuluh tahun. . Siapa boleh gerenti derrr kita hidup lagi??? Bila lagi nak berubah??
-
-
-
-

sekadar perkOngsian Cadangan nak Manfaatkan masa kita : 
Memberi perhatian kepada hal ehwal ibu bapa
"Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibu bapa." 
(HR. At- Tarmizi) 
.
.
.
Sedekahkan Masa
 Allah berfirman yang bermaksud: 
"Bandingan (derma) orang- orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap- tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi Meliputi ilmu pengetahuan-Nya."
(Al- Baqarah : 261)
.
..
see . . tak faham? HAYATILAH maksudnya. . . satu Peringatan untuk kita semua.
Rugi ke kita bagi RM 1 kat orang lain (contoh); padahal kita banyak berlabur untuk shopping la, mam KFC, MCD, Pizza laa..pi holiday laa..(aku tak kata benda ni salah taw..ngeh3.. contoh jek)
maksud yang aku nak sampaikan kat sini is . . 
JANGAN BERKIRA- KIRA UNTUK PERKARA KEBAJIKAN. . 
lain perkataan : lainlah kalau kita tak tahu mana satu kebajikan n mana satu kemungkaran kan... 
haa..Salute kat geng2 aku laa..deme ni time cuti banyak join program
itulah salah satu contohnya sedekahkan masa untuk bantu orang lain
menyenangkan orang lain... tak rugi apa2, dapat tambah pengalaman lagi ada lah..
mahal tu pengalaman kan. 
jOm planning apa yang kita nak buat waktu cuti nanti
BUKAN GANTI TIDUR !!!
.
.
.
Jangan Berasa Lemah dan Duka!
 .
.
.
Amalan Yang Meransang Kekuatan : Zikrullah
... dan banyak lagi...

fuhh..panjang lebO.. ambik kO..berkepuk tak keluar entry baru. jenuh laa kome nak bacenye yer...ateyyhh..
cuma...
--
-
-
-
aku nak kita semua sama- sama dapat kesedaran n laksanakan anjakan paradigma dalam diri kita masing- masing. jOm2.. Bagi diri aku sendiri pun banyak benda yang terkena kat batang hidung sendiri tau, tu la.. tapi SAMPAI BILA? SAMPAI BILA? SAMPAI BILA?
Fikir- fikirkanlah! Renung- renungkanlah!
AKHIR KATA; kelak bila ditakdirkan kita berperang, kita sendiri yang berada di barisan hadapan sekali. INSYA'ALLAH. 
MATI itu PASTI . . . 
HIDUP pula?
INSYA'ALLAH

salam Perjuangan dari IMAN;

6 sharing.caring.loving.helping.:

I M A N said...

alhamdulillah...
hehehe..same la..kene kat btg idung kite gak..ngeh3..
abang, aja2 fighting!
insya'Allah,,(~_~)V

ciK nAzyFaH said...

waaaahh romantik di blog...aahaha jelez d ctu..
oke dyh cayang...tq remind me,,,uhuu~

AkHi R3iNfeN-D said...

wah... hahhahahahahhahaahhahahahahahaha

I M A N said...

hahaha...pOyO jep..;p
uit fend,,jgn ketawe kuat2 r...ngeh3..

ciK nAzyFaH said...

kwn kite sedang berbahgia....didoakan ye...

I M A N said...

aiseyh...huhuhuhu