RSS

Pages

d r o p b y : : :

sekiranya. . .
kita menggambarkan C a h a y a I m a n  para nabi
bagaikan cahaya matahari yang terang- benderang,
iman Abu Bakar dan para wali Allah pula bagaikan cahaya bulan dan bintang...
-
-
-
sedangkan. . .  
gambaran iman manusia biasa 
hanya seperti cahaya lampu dan lilin sahaja. 

(Sumber: buku Menuai Hidayah Iman,2010 )


p/s : sebagai manusia biasa yang khilaf , aku nak mOhOn ampun kepada semua yer  (ceh..mcm hari raye plak ..hihi)..doakanlah kejayaan bersama di dunia dan diakhirat..mudah-mudahan..insya'ALLAH..


coretan IMAN:
buat sahabat... 
kalian pimpinilah..bimbingilah...marahilah aku 
kira itu yang terbaik untuk sahabatmu ini
kelak, di alam baqa' 
kita bersama tersenyum riang 
di bawah lembayung rahmat dari Yang Esa..ALLAH Ta'ala
INSYA'ALLAH

p s s t. . . p s s t . . p s s t t t . . . (✿◠‿◠)

s a l a m . . .hype! !
alhamdulillah...selesai sudah satu paper..'killer paper'..hikhik..
muka semua muka fuhh jer lepas keluar PC 13 tadi. . haha
alhamdulillah..harap semua berjaya dengan jayanya menjawab peperiksaan yang seterusnya ye..
yeah!!~~weee....

-
-
-
haa..ada ke patut aku boleh tinggalkan slip periksa..adushhh...
per daa..moral of story kan..jangan asyik ingat nak cepat je kan..nak balik jer...
agak mengganggu kegabraan aku gak taw...
wuuuuu....
alhamdulillah examiner uw baik..tengs akak..(~_~)
nah...bunga untuk akak..hahaha...

MyEm0.Com

then. . . 5 paper tO gO...
hoyeh2!!!
gudluck semua!!
u s a h a  + d o a + t a w a k a l = i n s y a ' A l l a h . .
mudah-mudahan kita semua diberkati...amen~~
 -
-
pesanan penaja :

jangan stress2 kalau tak sempat cover semua syllabus yer...guna semua pancaindera kita n akal kita seoptimum mungkin..kalau aku la kan, aku tak suka hafal,nanti buku tu yang tengok aku..haha..kena lukis..haa..ikut laa kreativiti masing2 yer..


salam imtihan dari  I M A N. . .



UJIAN PSIKOLOGI : KESAHAN DAN KEBOLEHPERCAYAAN

S A L A M  U K H U W A H  WA   I M T I H A N . . .

cak!macam biasa laa..juz wanna drop by sekejap jek...hikhik...kira entry kali ini assignment waktu msim exam ni laa..hakahakkkkkk...opsss..(~_~)V

kisah bermula. . . . jeng jeng jeng  (konon suspen jerk...)

Menurut Sidek (1990), sesuatu ujian dikatakan mempunyai kesahan yang tinggi sekiranya kebolehannya mengukur apa yang sepatutnya ia ukur adalah tinggi. (paham tak..?ngeh3)
Ini bermakna sesuatu alat yang berupaya mengukur dengan tepat sesuatu pembolehubah yang ditetapkan adalah dianggap sebagai alat pengukur bagi pembolehubah tersebut. 

Kesahan sesuatu alat ukuran dapat dilihat dari 3 aspek :
1. Kesahan Kandungan
2. Kesahan Kriteria
3. Kesahan Gagasan

Kesahan boleh dibahagikan :
1. Face Validity
2. Content Validity
3. Contruct Validity
4. Predictive Validity
5. Concurrent Validity

lagi....

Guion dalam Brown mencadangkan 5 syarat yang perlu ada sebelum ujian dianggap mempunyai kesahan:
1. bidang kandungan mestilah dinyatakan dalam bentuk tingkah laku yang secara umum diterima maknanya.
2. bidang mestilah dihurai dengan jelas
3. bidang mestilah relevan dengan tujuan penggunaan ujian.
4. hakim- hakim yang berkelayakan mestilah bersetuju bahawa bidang telah disampel secara mencukupi.
5. gerak balas mestilah diperhati dan dinilai secara tekal.


INDEKS KEBOLEHPERCAYAAN

Suatu pekali/ indeks kebolehpercayaan dapat ditentukan dengan menggunakan kaedah korelasi iaitu dengan mengkorelasikan dua set skor yang diperolehi hasil gerakbalas subjek terhadap item- item dalam ujian. 

maka...

untuk mendapatkan dua set skor tersebut kaedah yang digunakan ialah:

1. Kaedah kebolehpercayaan uji dan uji kembali
2. Kaedah berbahagi dua
3. Kaedah berbentuk setara
4. Kaedah Kuder-Richardson

tambahan lagi....
kebolehpercayaan sesuatu alat ujian boleh dipertingkatkan dengan cara:

1. Penyataan item yang jelas dan tepat
2. Item- item yang digunakan hendaklah homogenous
3. Arahan ujian mestilah jelas, ringkas dan padat 
4. Tiada gangguan semasa ujian dijalankan
5. Pengumpulan data dilakukan secara piawai, serupa dan terkawal 

H I P H I P H OOREY ! !

salam...
hype~~waa...aktifnya saya meng'update' blog ni..
well..hikhik..MyEm0.Com 
 sekarang ni fenomena kat UPSI lorhhh..
nak add kursus..then system dOwn..
membuatkan semua kekawan n aq pun gak r down..
down nak study...duk menunggu...
bagai menunggu bulan jatuh ke riba...
(p/s: gne idiom skek..focused bm kan..hikhik)

adushhh... ni namanya membuang masa n karen an an an....
aq pOn daa naik kurus daa naik tangga turun tangga 'check in' kat rumah cik jaa n cik caa
terima kasih bebanyak kat kOrang sebab bagi aq menumpang setiap malam..hehehe
ni laa mereka yang baik hati...tuan punya rumah:::
sory laa aq asyik memekak melalak kat umah korang..tengs sbb sudi menadah telinga korang..ahackss!!

dak-dak nakal...muka jer nampak innocent

yang harunya la kan., kalau tak dapat settlekan hari ini n esOk habislah kami..
macam sia-sia jugak laa stay kOlej dulu..hurmmmm
mudah-mudahan dipermudahkan kemudahan system ni supaya kami mudah...amen(~~)
 insya'Allah...
haa...ni hal kat sini..kt rumah lain pula ceritanya..
adOiyai adek aq oiiiiittt..
ermmm...serba salah dibuatnya...
susahnya nak buat pilihan kan..pernah tak terjadi kat korang..?
ada tak rasa blur2...n loading jap nk fikir apa2...?
kena bebanyak istighfar la kan...
ntah pe2 laa aq da merapu ni...(sambil mam roller coaster...ngap3)

last but not least...terima kasih sebab sudi menerjah bloggie yang cOmOt ni..(c my spek r..ngeh3)
nah...untuk semua...
MyEm0.Com 

warning: sesiapa yang ada sakit2 tulang belakang perlu mendapat nasihat pakar terlebih dahulu..wee~~

 selamat merenggang-renggang urat bagaiiii,,,hheehe,,cauuuu!


video


tangan kiri di depan dan belakang...
depan belakang dan goyangkan
lakukan seperti ini
dan berputarlah
mudahkan caranya...
wuuuuu,,mari bersama...
wuuuuuuuuuuu..bersama-sama
pegang lutut, tangan diangkat ya
yayaya!!!


hiphiphOoreyyy!!
 :::semoga anda berbahagia:::
 MyEm0.Com

iman says:
P U T  T H E  W O R L D  I N  Y O U R  H A N D  R A T H E R  T H A N  Y O U R  H E A R T
C I N T A I M A H A M E N C I N T A I
:::recite . . . A L H A M D U L I L L A H. .
...S U B H A N A L L A H . . .
berzikirlah W a h a i  H A T I (~_~)

r e f r e s h m e n t . . . .

S A L A M MyEm0.Com

mOrning... hye kekawan !
hOpefully,,kOrang semua dalam keadaan tenang..walaupun banyak problem..
aja2 fighting!!
sesiapa yang kurang sihat waktu musim2 exam ni, take care of yOurself..
tO my dearest bestie...Zack.."get well sOon"~~insya'Allah..amen..(~_~)

haa,,,jOm cuci mata sat:::::
p/s: abaikan arahan di atas sekiranya anda 'offline' n 'busy'...

recite . . . S U B H A N A L L A H . . . 
nOthing impOssible...kuasa ALLAH Ta'ala kan..fikir-fikirkanlah gambaran tersiratnya,.
face or word...?

dimanipulasikan...
 (bait lagu Open Your eyes- Maher Zain)
Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
MyEm0.Com

t e n t a n g K.I.T.A.


Waktu terasa semakin berlalu
Tinggalkan cerita tentang kita
Akan tiada lagi kini tawamu
Tuk hapuskan semua sepi di hati




Ada cerita tentang aku dan dia
Dan kita bersama saat dulu kala
Ada cerita tentang masa yang indah
Saat kita berduka saat kita tertawa 

Teringat di saat kita tertawa bersama
Ceritakan semua tentang kita




TEMANKU..GENGGAM TANGANKU...
PEJAM SEKEJAP MATAMU...
LIHATLAH CAHAYA MENUNGGU...
BERSAMA KE MERCU KEJAYAAN YANG DIBERKATI..
amen(~_~)....

Laughing
p/s: saya sayang semua kawan saya!semoga korang berjaya dunia akhirat...amen..


d i b u l a n N o v e m b e r K I N I~~




salam semua..mOnink!waa..alhamdulillah daa msuk bulan 11 daa kOt..cepatnye mase berlalu...rase mcm br smlm dpt result SPM kot..lOl
Laughing

emmmm...sem ni plg aq stress tahap gaban doe..huhu..ntah laa..emOsi pOn xstabil...yup..i noe!sory laa kepade kekawan yg jadik mangse keadaan ea!!ampun!!!
haaa..kOrang pernah tak rase menggigil2, terketar2 tibe2...kire mcm panic attack laa..taOn ni lbih dr sekali gak laa aq kene...wuuiii...very hOrrible wOo...nak tawu time bile?time jumpe 'orang gila' (identiti dirahsiakan)..hehe..n bila jumpa orang yang tak nak aq jumpe lagi...sOb3(dramatik skekk...;p)..tapi..siyes..tak tipu laa!abruptly...tak dijangka pOn..betOl laa kate sifu aq..psikologi sakit ag parah dr fizikal yg sakit taw..sebab mcm kes aq sbb psikologi tak kuat laa, terkesan r beb kt fizikal..hukhuk..haru jer kan..tapi..i noe..ALLAH is ALWAYS BESIDE ME...

kalau ada rawatan or tips tlg rOger2 yer kekawan!~~~weee~~~
MyEm0.Com


P E R K O N G S I A N  I M A N( sumber : buku Menuai Hidayah Iman)

Hidayah iman berkait rapat dengan hati kerana H A T I  adalah syarat utama bagi mencapai hidayah iman.


" Hadapkan wajahmu dengan lurus ke arah agama Allah. Sudah tetap fitrah Allah yang menciptakan manusia menerima fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah itu. Itu adalah agama yang lurus, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui."

(surah ar-RUM, ayat 30)


setiap manusia sebenarnya memiliki potensi secara F I T R A H, termasuk kecenderungan mengikut jalan yang lurus iaitu agama ALLAH. Dalam hal ini, Nabi s.a.w. pernah berkata, " setiap bayi dilahirkan dalam keadaan fitrah."





T A P I . . . Pernah tak kita sedar? atau sedar tapi buat2 tak tahu sahaja???? 
berzikirlah wahai H A T I. . . . 
 ayoh kekawan!!aq sendiri masih jahil hal ehwal agama, tapi hidup ini ialah P E M B I N A A N diri BUKAN suatu P E N C A R I A N  diri sendiri kan...!yup!!bezanya di sini ialah hOw we live?with faith or withOut faith??carilah diri sendiri sekiranya anda ingin jadi apa yang anda impi2kan, tapi ingatlah tak semua yang kita impikan is the best for us rite,,HE knows the Best...tapi..binalah personaliti, sahsiah diri sekiranya anda memilih untuk jadikan jalan keimanan sebagai kuncinya..bukan secara drastik menjadi yang T E R B A I K..then,,name pun 'bina' kan..it takes time tO gain the best..tapi percayalah..
K e s a b a r a n P A S T I m e m b u a h k a n H a s i l. . . Insya'Allah... 
(p/s: bes gak klu waktu  ni layan lagu maher zain uw..byk mesej yg sgt memotivasikan diri... kn..kn..kn)

salam I M T I H AN dari  I M A N untuk semua!!
 
MyEm0.Com

'HATI ADALAH KUNCI TURUNNYA HIDAYAH ALLAH KEPADA MANUSIA. HATI JUGA ADALAH KUNCI ATAS SEGALA KEBAIKAN DAN KEBURUKAN. BETAPA RUGINYA KITA APABILA TIDAK MENJAGA DAN MEMELIHARA HATI YANG FITRAHNYA SUCI...'