RSS

Pages

las minit b4 jwb pper....crunccrunchcrunch!!



Jika dikaji sejarah hidup aku sejak kecil lagi, memang ada kebenarannya tentang apa yang dikatakan kelima- lima teori kerjaya yang aku pelajari di kelas Encik Mohd. Noor. Er,. Sewaktu aku berada di Tadika aku pernah cakap kat mak aku yang dah besar nanti aku nk jadik cikgu. Mak aku pulak tanyer nak jadik cikgu per,,tp ak ingt lagi ak xdpt jwb soalan cepu mas mak mase tuh …hihihi…then,mak tnye “lgi nk jdik Guru Besar x?”...aku plak dgn banggenyer mnjawab,, “ erm,,,xnk r,,kite nk jadik guru kechik jerk,,”.. sbb waktu tu aku pk smue bgntg pd saiz yg ssuai,,,..al maklumlah…blum matured r katekan.. kihihkihkih>>>> Erm, pastuh da besO cket lebiyh krg drjah 2 gituh, aku da pk daa,,klu jadik cikgu ajO penddkan Islam wOkeyh gak..da r time tuh kuat pgruh utk bernasyid…hihihi…mntg2 r kwn ngn ank ustzh,,oOOppss…hehehe C,,,da terbabas plak nk citer,,,erm ikOt teori Ann Roe; asas perkembangan personaliti seseorang adalah berdasarkan pengalaman awal kanak- kanak dan sikap individu tersebut dalam pemilihan kerjaya. Jadi, ibubapa sebagai model dan tauladan bagi anak- anak untuk membentuk tingkah laku dan konsep kendiri. Layanan ibubapa pun mempengaruhi sikap, kendiri, dan pemilihan kerjaya. Kalau ikut contoh aku r kn,,parents ak ms kecik lyn kami dgn lynn ‘ Acceptance’ yang mesra. Mereka x r manjekan sgt kami nieyh tp x mengabaikan keperluan kami. Kalau aku nak kluar ngan mmber pun mak ak kasik jer, tp mst r bsbb kn,,jadi kbbsn dberikan atas sbb munasabah. Kalau ikot teori nieyh, lynn mcm nieyh sepadan dgn orientasi pekerjaan kumpulan perkhidmatan dan kumpulan perniagaan. Maksudnye, kerja yang melibatkan komunikasi sesama manusia atau seng cite bhubung dgn org. Ada jugak factor yang influence bnder nieyh,:

1. pengaruh genetic; kalau ikutkan salasilah fmily aku, mkcik2 aku ada 2 org cikgu, n der yg trlibat dgn pgurusan di skOlah..kire career cikgu nieyh der r dlm fmily aku, jadi pmbawaan ‘gene’ tuh bwk pngruh utk pmlihn krjaya seseorg.


2. pengaruh psikik; klu yg nieyh ak xbaper nk phm r. tp ikut per yg ak bace, pemilihan kerjaya tuh sama ada mengikut kepuasan ataupun kekecewaan yang dialami seseorg pd zaman kanak2. aspek puas atau kecewa tuh yg akn bntuk tnage psikik seseorg dan dbwa dlm konsep kndiri…erm,,lbih krg gituh r…

3. pengaruh hirarki keprluan; keperluan yang plg ass dlm hidup mnusia nieyh is keperluan rasa ingin dimiliki atau nk sdpkn ayat ‘ sense of belonging’. Bnder nieyh r yg t akn bntuk tnge psikik then pengruh dlm pmlhn kerjaya. Kalau ikot Hierarchy’s Maslow; peringkat pertama tuh keperluan fisiologi, then kslmtn, ksh syg, penghargaan dan self- actualization. Semua aspek nieyh ade dlm individu yg normal.


Berdasarkan teori Super ( 1952), ia mengenai konsep kendiri yang dibentuk dari segi fizikal dan mental. Ada beberapa peringkat dalam pertumbuhan konsep kendiri ini. Klu nk kaitkan dgn sjrh hidOp aku, pada perngkt PERTUMBUHAN ( 0-14) ; stay cute agi ngn cita2 sjati aku nk jadik cikgu tuh… wktu tuh lah proses ak mncari ckgu per yg aku nk jadik…hehehe…jadi, ksdrn tntg pkerjaan adlh aspek dlm khdupan….


Nak jadikkan cite, lps ak PMR, ak jOin adventure Science stream plak, tp sains agame la,,sbb kitowg kne amek arab tgi, syriah n Quran sunnah tuh…syg r plak nk lpskn sbjek agme kn…sO, wktu tuh r ak lbh mndlm ttg alam sains,,biO r plg feveret ag2 ckgu yg ajO kitOWg tuh grg giler kn…grg ker?oOpss… sO, ak da wat plhn yg nk jadik dktor pkr skt pUan, mmg ak hrp sgt tuh…adOiyaiii…jadi PENEROKAAN ak pada fasa tentative adalah msih mncari2 krjye yg ssuai. Time fasa relalistik pulak lps msuk UPSI r,,,insyaAllah kua jdik ckgu BnK. Jadik, pas mtriks aku dah SEMPITKAN PEMILIHAN KERJAYA KPD PMILIHAN YG DPT DICAPAI. Luper nk ckp; prngkat nieyh di antare umO 15- 24.. p/s: yg bwh umO plz dun ever try dis at hOme huh…lOl…

Peringkat strusnye PENGUKUHAN ( 25- 44)…nk cite kang mmg aku bOhg + nawOk r…msih dbwh umO daa…klu ikOt plan, FASA PERCUBAAN; pas grad t, aku mmg akn carik pglmn keje dlu,then dlm umO 30 gituh nk smbg masters..AMIN..so ak MENINJAU DAN MENILAI PILIHAN YANG DIBUAT UNTUK DIREALISASIKAN…dlm FASA STABIL; PEKRJAAN DIBWA DLM KONSEP KNDIRI DAN DITERIMA SBG KEPUASAN DLM KHDUPN….niat ak bukn nk blaja tgi2 utk carik uet, tp nk blajO..Rasulullah pun der psn, tuntutlah ilmu hge ke negeri China,,sO pk2 kn r n slamat beramal…..byk agi r prgkt nyer nieyh…PERINGKAT PNGEKALAN + PENURUNAN…pndy r greng t mse jwb pper…hihihi
Byk agi nieyh teori, erm,,lbiyh krg sme jerk cntOh ngn teori lein…dlm teori Ginzberg, der fasa FANTASI, PERCUBAAN, & REALISTIK... mse kcik2 dulu der r mein pondOk2 kn,,,kwen Olok2 r knonyer..kOmpem smue mmber aku mein nieyh..oPPss..mein cikgu2, dktOr2,,main pOlis Entry r..mcm2 r..tuh smuer ikOt imagnsi kite nk mein per kn,,,tp upenye sbnrnye tuh yg kite impikan utk future taw..sO, alert r kt adek2 kite yg kecik2 nieyh,ag zmn skrg nieyh suke lyn PSP kn,,,bhyer tuh klu terlbeyh sudeehhh,,t da bsar xreti nk bkmunikasi ngn org..tuh yg t der byk rObOt tuh..bgus utk tknOlogi tp utk hbUngan shsiah mnusie??pk2 kn r… Dlm tmpOh percubaan tuh kite cube cpai per yg kite nk ikOt pncapaian kt skOlah r sng citer,,xkn r nk jdik dktOr amek sstera stream plak beb kn..mmg r bleyh tp xkner r..time tuh mmcuba utk tgktkn prstasi krgkn kntrO vrsi kn ( 11- 17).. pastuh REALISTIK plak dptkn MKLUMAT DAN PNGALAMN DLM PMILIHAN KERJAYA DAN MENUKAR PILIHAN YG KURG TEPAT SESUAI DGN MINAT DAN NILAI YG ADA…bg aku plak,,pas SPM Alhamdulillah aku der kt m3x plak amek seins hyt,,sO mmg da nk dkt r ngn cite2 aku tuh kn,,smken smgt ak mncpai pOinter yg ssuai,,mmg puas ati r gak ngn pOinter yg xdjgkerkn tuh..hehehe..nk jadik Dentist plak daa…mmg ak der apply tuh, tp rzki aku adlah sbg GURU…ak trime n redha,,nieyh yg terbeik utk aku,,
:::ALLAH KNOWS da BEZ..kite hnyer bijak mrncang,, tp ALLAH adlh sebaik2 PERANCANG….::::

3 sharing.caring.loving.helping.:

S A I F U L Z A K W A N said...

wah..hebat tu...
transfer ape yg kite blaja dlm blog..
bgus2...

Sharing is Caring,
Caring is Loving,
Loving is Helping...
hehehe..spe la yg aja ni kn...hehehe

mintak izin nak cilok idea ni leh x??..kih3

iniblogiman said...

hehehe..
bleyh aje...
ingat yer murid2..
jgn slalu mein cilok2..t Allah marah..
hihihi

P/s: pndy ckp owg jerk...

S A I F U L Z A K W A N said...

baik CIKGU(sume menjerit simpai brgegar bngunan)....
hehehe..

mcm x sudi je..kih3..

p/s:semoga mnjadi guru yg brjaye, baik n solehah...AMIIN